In 2003 leerden Erik en Wim het boekje kennen als acteurs, en speelden zij met veel succes de theatervoorstelling Adres Onbekend. Hun inzicht en de vele reacties van toeschouwers deden Erik en Wim beseffen dat dit verhaal ook pedagogisch waardevolle mogelijkheden biedt. Daarom hebben zij met veel enthousiasme de Workshop WOII Adres Onbekend ontwikkeld. De workshop heeft de vorm van een quiz en de uiteenlopende vragen worden speels ondersteund met pakkend klank- en beeldmateriaal.
Tussendoor wordt natuurlijk het juiste antwoord gesitueerd en ontdekken leerlingen spelenderwijs hoe radicalisme stap voor stap greep kan krijgen op een samenleving. Ze krijgen via de workshop niet alleen inzicht in de historisch context, om de wereld van Adres Onbekend beter te begrijpen, maar er worden ook sleutels aangereikt om onze actualiteit te doorgronden.
Wist je trouwens dat men in de middeleeuwen zelfs beweerde dat Joden de pest veroorzaakten? Van vooroordelen gesproken… En waarom noemden de nazi’s zichzelf bij die naam? Wat gebeurde er met tegenstanders van het regime? Hoe zat dat precies met die Rijksdagbrand?
Leerlingen hoeven vooral niet op deze vragen te worden voorbereid. Door de koppen bij mekaar te steken, komen boeiende antwoorden naar boven. En door de oplossing zelf te ontdekken, blijft de inhoud van deze workshop lang nawerken.
Laat ons geen vrijheid noemen, wat een ander het recht ontneemt om zichzelf te zijn